dinsdag 18 maart 2008

Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress

Een opgezette buik, constipatie en buikpijn zijn symptomen die kunnen wijzen op het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening waarvan de oorzaak niet gekend is, blijkt vooral voor te komen bij bijzonder actieve vrouwen die met angst en stress kampen.

Het prikkelbare darm syndroom of functionele darmklachten zijn een verzamelnaam voor verschillende darmklachten die goedaardig zijn, maar wel behoorlijk belastend in het dagelijkse leven: constipatie, vaak afgewisseld met diarree, een opgezette buik, chronische buikpijn, enz. Het prikkelbare darm syndroom komt vaak voor, bij ongeveer 10 à 20% van de bevolking.

Stress en angst doen de klachten toenemen
Een ander kenmerk van het prikkelbare darm syndroom is dat de oorsprong van de ziekte niet organisch is en er dan ook geen echte behandeling is. De darmfuncties moeten hersteld worden met hygiënische en voedingsmaatregelen: veel drinken, de hele dag door, een evenwichtige en vezelrijke voeding (volkoren brood, granen, groenten, fruit, enz.), géén overvloedige malen en geen al te gekruide gerechten, weinig vetten, geen gefrituurde bereidingen, niet te veel zuivelproducten, enz. Ook regelmatige lichaamsbeweging is aangewezen, net zoals stresswerende activiteiten. Darmen blijken bijzonder gevoelig te zijn voor fenomenen zoals angst en stress, zo blijkt uit een studie.

Alles of niets-gedrag
Het gaat om een onderzoek dat uitgevoerd werd bij 620 personen. Sommige daarvan kampten met darmstoornissen, vooral vrouwen (76%). Die mensen bleken meer angst en stress te hebben dan andere proefpersonen. Ze hadden ook de neiging om de symptomen te minimaliseren om professioneel actief te kunnen blijven. Dat gedrag wordt wel eens omschreven als het 'alles of niets' gedrag, de patiënt gaat zijn krachten te boven. Er zijn verschillende factoren die het prikkelbare darm beïnvloeden: een vrouw zijn, angst, stress, negatief perfectionisme en een 'alles of niets' gedrag. Een verband met depressie is er niét. De persoonlijkheid speelt ook een rol, het is een factor die de stoornissen kan bevorderen. Cognitieve gedragstherapie kan dan ook aangewezen bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom.

Bron: http://www.e-gezondheid.be/

1 opmerking:

Unknown zei

Dag,
Ik gebruik om de drie dagen senne-
peulen.Ik trek het en zeef het,en
drink het 'savonds voor het naar bed gaan op.
Dan word ik tegen de ochtend wakker
met kramp,en kan ik naar toilet.
Ik moet zeggen dat ik veel gebruik!
Ik weet dat het slecht is,m'n
darmen zijn helemaal zwart vanbinnen.Komt dit meer voor?
Het beheerst m'n hele leven!!!
groeten van Tyneke