woensdag 9 januari 2008

Pruimenkuur voor luie darmen

Onze darmen hebben het de voorbije weken zwaar te verduren gehad door het tekort aan vezels. Een kleine pruimenkuur zal ze zeker geen kwaad doen. Maar het hoeft niet altijd compote te zijn. Er zijn nog heel wat andere manieren om pruimen klaar te maken.

Kalkoengebraad met pruimen
Voor 4 personen
Ingrediënten
10 tot 15 pruimen (al naargelang de grootte)
1 ui
1 tomaat
1 teentje look
500 gram gebraad van een jonge kalkoen
1 eetlepel olie
1 sinaasappel (onbehandeld)
1 dl witte wijn
zout
peper

Bereiding
Laat de pruimen weken in een kop water tot ze weer meer volume hebben Pel de ui en snipper ze fijn. Ontvel de tomaat: dompel ze 30 seconden onder in kokend water en verwijder daarna het vel en de zaadjes. Snij het vruchtvlees in grote stukken. Pel het teentje knoflook.Verhit de olie in een braadpot en laat het gebraad aan alle kanten bruinen. Haal het gebraad uit de pot, laat het uitlekken op een vel keukenpapier en giet de olie weg.

Doe de ui, het look en de tomaat in de pot en stoof ze al roerend 2 à 3 minuten (de bodem van de pot is nog vet genoeg: u hoeft dus geen olie of boter toe te voegen). Doe het gebraad erbij en bestrooi met peper en zout.Giet de wijn erbij. Doe het deksel op de pot en laat 15 minuten op een heel zacht vuurtje pruttelen. Doe er dan de uitgelekte pruimen bij. Haal met een dunschiller een paar reepjes schil van de sinaasappel en doe die samen met de pruimen bij het gebraad. Sluit de pot weer en laat nog eens 15 tot 20 minuten pruttelen (controleer af en toe of het vlees nog niet gaar is).

Haal het gebraad uit de pot en leg het op een schotel. Bedek het met aluminiumpapier en laat het 10 minuten rusten op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven).Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. Snij het gebraad in sneetjes. Giet er de saus rond en schik er ten slotte ook de pruimen rond.

Aardappelpannetje met pruimen en kaneel
Voor 4 personen Ingrediënten
12 pruimen (of meer al naargelang de grootte)
800 gram krielaardappelen
1 ui
50 gram gerookt spek
2 eetlepels olijfolie
½ koffielepel kaneel
zout
versgemalen peper

Bereiding
Laat de pruimen weken in lauw water en haal de pit eruit. Was de aardappelen, maar schil ze niet. Schuur ze met een sponsje af in water en droog ze goed.Pel de ui en snipper hem fijn.

Verhit de olie in een pot met antiaanbaklaag en laat het spek en de ui op een hoog vuur bruinen. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.

Doe de aardappelen in de pan. Schud de pot zodat de aardappelen aan alle kanten geolied zijn. Bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten en roer geregeld. Controleer met de punt van een mes of ze nog niet gaar zijn. Doe er dan de ui, het spek en de uitgelekte pruimen bij.

Strooi er een beetje zout over, peper en het kaneel. Laat nog eens 5 minuten al roerend stoven.

Bron: http://www.e-gezondheid.be

Geen opmerkingen: